fit-1068005_1280

Czy właściwa dieta może chronić przed rakiem?

Pojęcie substancji i czynników rakotwórczych dotyczy także sfery produktów żywnościowych. Fakt ten rodzi pytanie, czy możliwe jest zminimalizowanie ryzyka zapadnięcia na chorobę nowotworową poprzez takie komponowanie diety, by była ona pozbawiona potencjalnie groźnych elementów. Jeszcze kilka dekad temu niechętnie wiązano zachorowalność z wcześniej stosowaną dietą, obecnie jednak doświadczenia licznych chorych i wyniki badań naukowych dowodzą, że jedząc niewłaściwe produkty i specyficznie przygotowane dania, można zwiększyć to groźne prawdopodobieństwo. Na czarnej liście żywności, z którą nie należy przesadzać, są między innymi: czerwone mięso, alkohol, dania zawierające zbyt dużo soli, cukru i tłuszczu, wysoko przetworzone, bardzo kaloryczne. O niezbyt dobry wpływ na zdrowie podejrzewane jest także białko pochodzenia zwierzęcego – co jest jednym z argumentów wysuwanych przez wegan i wegetarian, by szukać źródeł tego mikroelementu w roślinach strączkowych i zbożach. W zdrowej diecie najlepiej jest zachować rozsądny umiar.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *