appetite-1239057_1920

Czym jest kwas fitynowy?

Kwas fitynowy to swego rodzaju pułapka, kryjąca się w produktach żywieniowych które śmiało można nazwać zdrowymi i smacznymi. Znajduje się on w ziarnach zbóż, nasionach roślin strączkowych i orzechach – i jest im wszystkim niezbędny na etapach dojrzewania tych roślin. Niestety gdy stają się elementami ludzkiej diety, kwas fitynowy okazuje się zbędnym i nieproszonym gościem. Powstrzymuje on bowiem najważniejszy i kluczowy proces, jaki zachodzi podczas odżywiania: wchłanianie cennych mikroelementów z żywności do krwioobiegu. Na szczęście istnieją sposoby na to, by ów kwas zneutralizować, a tym samym uratować wartość zjadanego pożywienia. Sposobem stosowanym wobec roślin strączkowych i przetworów ziaren zbóż jest ich kilkugodzinne moczenie. Podczas wypieku chleba zaś korzysta się z procesu fermentacji, która również ma ten sam cel względem mąki. Inną możliwością jest wzbogacenie przygotowywanej potrawy o związki witaminy C – wystarczy dowolne danie skropić sokiem z cytryny, by upewnić się, że posiłek odegra rolę, jaka jest mu przeznaczona.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *